donderdag 24 oktober

Het nieuwe btw-identificatienummer voor eenmanszaken

Per 1 januari 2020 krijgen eigenaren van eenmanszaken een nieuw btw-identificatienummer toegekend. Dit is nodig omdat het huidige nummer het bsn bevatte, hetgeen in strijd is met de privacywet en zou kunnen leiden tot fraude. Toekenning van het nieuwe nummer wil echter niet zeggen dat het oude nummer de prullenbak in kan: dit nummer blijf je namelijk wel gebruiken voor de communicatie met de belastingdienst.

Het nieuwe btw-identificatienummer

Dit najaar krijgen alle eenmanszaken een brief van de belastingdienst met het nieuwe btw-identificatienummer. Als je een eenmanszaak hebt, gebruik je vanaf 1 januari 2020 dit nieuwe nummer bij al je contacten met klanten of leveranciers. Dit nummer vermeld je op je briefpapier, facturen en website. Het nieuwe btw-identificatienummer wordt ook wel btw-id genoemd. Het nieuwe btw-identificatienummer ziet er zo uit: landcode NL, 9 cijfers, de letter ‘B’ en een controle getal van 2 cijfers. De 9 cijfers hebben niets meer te maken met je burgerservicenummer. Dit is een voorbeeld van het nieuwe btw-identificatienummer: NL000099998B57.

Het oude, huidige btw-nummer

Het oude, huidige btw-nummer blijft echter bestaan en wordt voortaan het omzetbelastingnummer genoemd.  Dit nummer gebruik je voor al je communicatie met de belastingdienst zoals je aangifte omzetbelasting, correspondentie of contact met de belasting telefoon. Het omzetbelastingnummer ziet er zo uit: je burgerservicenummer met de toevoeging B01 – of hoger. Dit is een voorbeeld van het omzetbelastingnummer: 111234567B01.

Wat moet je regelen voor 1 januari 2020?

In de brief die je van de belastingdienst ontvangt, staat je nieuwe btw-identificatienummer. Dit moet je regelen voor 1 januari 2020:

  •  Zorg dat het nieuwe btw-identificatienummer vanaf 1 januari 2020 op je communicatiemiddelen staat, zoals je facturen, website en briefpapier;
  •  Geef het nieuwe btw-identificatienummer door aan je relaties zoals leveranciers en klanten. Zij gebruiken dit nummer bijvoorbeeld als zij de btw naar je verleggen;
  • Verleg je zelf de btw naar een andere eenmanszaak in Nederland, zorg er dan voor dat je de juiste btw-identificatienummers gebruikt van zowel jezelf als je afnemer;
  • Pas je software aan die je gebruikt voor het maken van facturen, zo zorg je ervoor dat je het nieuwe btw-identificatienummer kunt gebruiken.

Als je vragen hebt over dit onderwerp, neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!

Bron: Belastingdienst

circle circle circle circle circle